Prevenirea bullying-ului în școli – Prima întâlnire între elevi și specialiștii DGPMB și ASSMB
Astăzi, 22 septembrie 2022, la Colegiul Tehnic Energetic, a avut loc primul colocviu din seria care vizează promovarea sănătății prin dezvoltarea și implementarea unor măsuri menite să consolideze echilibrul emoțional și abilitățile de gestionare a situațiilor de criză în rândul elevilor din unitățile publice de învățământ din București.
Conform Protocolului de Colaborare încheiat între ASSMB – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Poliția Capitalei – DGPMB – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, elevii au beneficiat de prezența specialiștilor din cele două instituții, respectiv Ionela FULGEANU, inspector în Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Anca BULF, psiholog specialist, Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. Constantin Gorgos. Bullying-ul, tema abordată astăzi, este una de interes și de actualitate.
„Scopul întâlnirii noastre este acela de a preveni victimizarea în rândul elevilor cu care interacționăm, precum și prevenirea săvârșirii actelor antisociale. Bullying-ul este un fenomen foarte des întâlnit în rândul elevilor și trebuie să precizez că ecesta este un act care încalcă legea” – Ionela FULGEANU, inspector în Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Elevilor li s-a explicat pe larg ce presupune bullying-ul din punct de vedere al legii și care sunt comportamentele dezvoltate în cadrul acestui fenomen de către agresori care pot cădea sub incidența prevederilor legale. De asemenea, inspectorul a avertizat că faptele săvârșite în copilărie sau adolescență le pot afecta viitorul ca adulți, întrucât totul se contabilizează în cazierul judiciar.
„De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre agresor, de partea cealaltă avem o victimă supusă bullying-ului, indiferent în ce mediu are loc. Aceste comportamente sunt frecvent întâlnite și în mediul on-line. Ambele au nevoie de ajutor din partea adulților și specialiștilor. Lucrurile nu trec de la sine.” – Anca BULF, psiholog specialist, Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. Constantin Gorgos.
Elevilor li s-a explicat care sunt comportamentele agresorilor și ce le declanșează, precum și ale victimelor, ce pot face dacă se regăsesc în această postură și, cel mai important, că fiecare ar trebui să conștientizeze situația în care se află și să ceară ajutor, indiferent de ce parte s-ar afla.
Prin parteneriatul încheiat între ASSMB și DGPMB se urmărește creșterea gradului de informare și de conștientizare în rândul elevilor din unitățile de învățământ public din Municipiul București în ceea ce privește pregătirea antivictimală, reducerea vulnerabilităților, consolidarea echilibrului emoțional în situații în care apare stresul psihic generat de bullying, de consumul de droguri în școli sau de violența întâlnită în instituțiile de învățământ ori în familie.