PROIECTELE POS DRU – O ŞANSĂ PENTRU MAI BUNA PREGĂTIRE A ELEVILOR NOŞTRI

PROIECTELE POS DRU – O ŞANSĂ PENTRU MAI BUNA PREGĂTIRE A ELEVILOR NOŞTRI
Coordonator proiect prof. ing. Diana Ghergu, director adjunct C.T. Energetic
„Colegiul Tehnic Energetic” a sărbătorit centenarul atestării documentare în anul 2010. De-alungul existenţei sale, şcoala noastră a oferit pregătire profesională în domeniul Energetic, Electric, Mecanică, Electromecanică, Electronică, căutând soluţii pentru adaptarea permanentă la cerinţele pieţei muncii. Parteneriatele cu agenţi economici de profil au constituit principala modalitate de a realiza acest deziderat.
În ziua de 01 aprilie 2013 a avut loc la Colegiul Tehnic Energetic Bucureşti lansarea Săptămânii Paşii FPI, eveniment cheie al Proiectului strategic ,,Parteneriate active şcoală – întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale iniţiale – PAŞII FPI”.
Beneficiarul proiectului este Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) în parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR).
Obiectivul general este Îmbunătăţirea capacităţii învăţământului profesional şi tehnic (ÎPT) de a asigura calificări şi oferte educaţionale relevante pentru nevoile pieţei muncii prin colaborarea directă cu mediul economic; prin atingerea acestui obiectiv se asigură, practic, cadrul necesar adaptării pregătirii profesionale a elevilor la cerinţele pieţei muncii.
Obiective specifice sunt:
- – Îmbunătăţirea gradului de cunoaştere a cerinţelor şi condiţiilor concrete de pe piaţa muncii în rândul cadrelor didactice din învăţământul profesional şi tehnic, al autorităţilor publice interesate şi al beneficiarilor sistemului din toate cele 42 de unităţi administrative şi crearea unor cadre generale favorabile stabilirii unor parteneriate şcoală – întreprindere.– Asigurarea colaborării directe a unităţilor ÎPT cu reprezentanţi ai întreprinderilor.
- – Pilotarea în 20 judeţe din ţară a unor parteneriate active şcoală – întreprindere în vederea îmbunătăţirii ofertei educaţionale a învăţământului profesional şi tehnic.
- – Multiplicarea efectelor parteneriatelor şcoală – întreprindere prin diversificarea modalităţilor de cooperare şi atragere a tuturor actorilor interesaţi.
Durata proiectului este de 34 de luni, derulate pe intervalul septembrie 2010 – iunie 2013.
Grupul ţintă al proiectului este format dintr-o mare diversitate de factori interesaţi:
- – Personal cu funcţii de conducere, monitorizare, evaluare şi control din inspectoratele şcolare, structuri centrale şi locale ale MECTS sau aflate în coordonarea/subordinea acestuia;
- – Directori ai unităţilor de învăţământ;
- – Personal din sistemul naţional de examinare, evaluare şi curriculum în învăţământul preuniversitar ;
- – Membrii ai partenerilor sociali în educaţie;
- – Consileri şcolari;
- – Personal din centrele de asistenţă psiho-pedagogică (CJRAE);
- – Personal din centrele de resurse educaţionale (CJAP);
- – Elevi.
Proiectul a fost implementat în 20 judeţe ale ţării, în 20 şcoli pilot, printre care se numără şi Colegiul Tehnic Energetic Bucureşti.
După parcurgerea mai multor etape, s-au constituit reţele, în care au fost implicate câte patru unităţi de învăţământ preuniversitar tehnic pentru fiecare şcoală pilot, în total 100 de licee.
Unul dintre cele mai dinamice momente ale proiectului, care valorifică toate activităţile anterioare, este Săptămâna parteneriatelor active școli – întreprinderi.
Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment, s-au definit și validat programele de activităţi la nivel local, s-au pregătit și difuzat materialele de comunicare (pliante, broșuri, afișe, anunțuri de presă, spot video).
Realizarea propriu-zise a Săptămânii Paşii FPI va fi urmată de evaluare, analiză şi bilanț, iar produsul final va fi Ghidul Parteneriatelor active școli – întreprinderi, însoţit de recomndările strategice privind mai buna pregătire a elevilor pentru inserţia pe piaţa muncii.
Participarea la evenimentul de lansare a Săptămânii Paşii FPI a fost pe măsura aşteptărilor noastre: reprezentanţi ai agenţilor economici de profil (SCHNEIDER ELECTRIC ROMANIA, ENEL, AQUAJET), ai UGIR, ai Federaţia Naţională Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, mass-media, Primăriei sectorului 5, şcoli gimnaziale, dar şi CNDIPT şi ISMB.
Ca experienţă personală şi profesională pentru echipa de cadre didactice implicate în proiect, efortul de gestionare a activităţilor a fost depus cu bucurie şi speranţa că astfel suntem şi mai utili elevilor noştri.
Acest proiect îşi va atinge obiectivele dacă va dezvolta un parteneriat real al unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic cu întreprinderile/mediul economic!