Elevii din Grupa I Avansați, din cadrul Centrului CPP-PERM, sunt înscriși sub îndrumarea prof. ANGHEL CARMEN la competiția internațională de robotică și soluții inovatoare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 9-16 ani, FLL adus în România începând cu 2016 de Asociația pentru educație STEM creativă.

FIRST® LEGO® League provoacă copiii să gândească la fel ca oamenii de știință și inginerii. Pe parcursul sezonului CITY SHAPER, echipele construiesc, testează și programează un robot autonom folosind LEGO  MINDSTORMS pentru a rezolva un set de misiuni în cadrul probei de robotică. De asemenea, copii au ales și au rezolvat o problemă din lumea reală în cadrul proiectului de inovare. De-a lungul întregului sezon, echipele învață și aplică valorile fundamentale ce stau la baza programelor FIRST, sarbătorind descoperirea, munca în echipa și profesionalismul demn.

Competiția a presupus parcurgerea a 3 etape obligatorii distincte: proiectul de robotică, proiectul de inovare și promovarea valorilor fundamentale lucrului STEM.

In cadrul probei de robotică din sezonului CITY SHAPER copii trebuie să:

 • Identifice misiunile ce trebuie rezolvate.
 • Proiecteze, construiască și să programeze un robot LEGO ce poate rezolva misiunile.
 • Testeze și să îmbunătățească programul și arhitectura robotului nostru.

Robotul nostru Lego MAINDSTORMS EV3 cu care am lucrat și anul trecut și pe care îl dezvoltăm în perioada acesta de la începutul anului II din cadrul PERM, ne testează creativitatea și priceperea în construcții și programare, el va trebui în cadrul competiției să navigheze, să captureze, să activeze sau să livreze obiecte.

Echipa și robotul nostru este cronometrat în cadrul concursului să rezolve cât mai multe misiuni cu putință.

Pentru realizarea proiectului de inovare propus în cadrul sezonului CITY SHAPER a trebuit să:

 • Identificăm o problemă cu o clădire sau spațiu public din comunitatea noastra.
 • Proiectăm o soluție inovativă.
 • Comunicăm soluția proprie cu alte persoane și apoi o îmbunătățim.

A trebuit căutată o problemă cu o clădire sau spațiu public din comunitatea noastră, am cautat detalii despre soluțiile pe care le folosim deja pentru a încerca să o remediem. Scopul a fost de a proiecta o soluție inovatoare care să rezolve problema prin îmbunatățire a ceva care există deja. Noi am realizat o construcție lego sub denumirea Centru Smart de Performanță pe 5 etaje cu automatizări incluse, de iluminat, cu efecte speciale, rampe, lift și benzi transportoare elemente de robotică, antene de transmisie.

Valorile fundamentale reprezintă temelia programelor FIRST®. Insușindu-și valorile fundamentale, participanții învață ca beneficiul reciproc și concurența prietenească nu sunt obiective separate, iar intrajutorarea stă la baza lucrului în echipă. Valorile fundamentale promovate de noi într-un poster au fost :

 • Descoperire: Explorăm abilități și idei noi.
 • Inovație: Folosim creativitate și perseverență pentru a rezolva probleme.
 • Impact: Aplicam ceea ce învățăm pentru a îmbunătăți lumea.
 • Incluziune: Ne respectam unii pe alții și ne acceptăm diferențele.
 • Lucru în echipă: Suntem mai puternici când lucrăm împreună.
 • Distractie: Lucrăm cu bucurie și plăcere!
 • Profesionalismul Demn (Gracious Professionalism) presupune faptul că echipele se vor întrece cu înflăcărare ca să realizeze provocările, dar se vor aprecia și se vor trata cu respect unele pe altele.

In vederea prezentării valorilor fundamentale și personalizării echipei participante, a trebuit să respectăm condițiile de participare: REALIZAREA ROBOTULUI și a programării acestuia la proba de robotică, prezentarea echipei printr-un BENER/ POSTER cu respectarea valorilor fundamentale dar personalizate pe membrii echipei, realizarea unui FILM DE PREZENTARE ȘI EVOLUȚIE a echipei dar și prin intermediul unor TRICOURI PERSONALIZATE .

Au fost atrase 2 sponsorizări pentru realizarea în totalitate a sarcinilor de concurs.

Finalitatea a fost mulțumitoare, atât prin experiența acumulată dar și a rezultatelor obtinute. Am primit unul din premiile speciale ale concursului și am fost selectați cu proiectul nostru de inovare la Concursul internațional GLOBAL INNOVATION AWARDS .

Intrucât echipa a fost înscrisă sub numele PERM I CTE, iar elevii sunt din Grupa I Avansați PERM considerăm că reprezentăm atât COLEGIUL TEHNIC ENERGETIC cât și Centrul de performanță CPP- PERM .