CONCURS NEXTLAB.Tech – Informatică și robotică pentru copii, 15.03 – 30.04.2020 – Faza I-a

Nextlab.tech este un motor educațional bazat pe inteligență artificială pentru învățare adaptivă. Poate fi folosit pentru diverse activități educaționale precum: proiectarea unitaților de invățare, organizarea de hackathoane, concursuri de robotică, evaluări, automatizarea livrării lecțiilor, cursuri școlare și activități pregătitoare destinate elevilor cu vârstă până la 16 ani.

Motorul Nextlab.tech oferă forța de calcul necesară derulării concursului național de robotică Nextlab.tech realizat de către Asociatica „Clubul Informaticii Economice-CyberKnowledgeClub”. Hackathonele de robotică reprezintă activități de învățare concentrate unde elevii/profesorii învață în mod intens să programeze și să construiască roboți, cu modelul educațional Lego Mindstorms EV3.

NEXTLAB.TECH este cel mai mare concurs de robotică din România destinat elevilor din clasele II-IX. Are două faze şi trei secţiuni. Aici elevii învață să programeze roboței bazați pe Arduino și să lucreze în Open Roberta, Mixly, Arduino IDE şi C.  În prima fază toţi elevii beneficiază gratuit de un curs de robotică susținut de profesori universitari din domeniul informaticii prin webinarii. Prima fază e bazată pe roboței virtuali și e 100% online din Open Roberta Lab care funcționează în interfața web a unui browser, motiv pentru care se poate folosi orice computer produs în ultimii 8-10 ani.

Faza a doua presupune construirea unor roboţei fizici. Organizatorii vor furniza gratuit hardware-ul necesar(kiturile Arduino) unui număr de echipe calificate(detalii mai jos).  Pentru a programa roboteii vom folosi Mixly si Arduino IDE.Sponsorul principal naţional Banca Comercială Română oferă gratuit 500 de kit-uri de roboţi şi finanţează 200 de sesiuni de roboajutor. Concursul este  înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educatiei Nationale prin OMEN 5092/30.08.2019, Anexa 5, poziția 99.

Roboții Nextlab.tech sunt excelenți pentru a învăța programare și robotică.

Există trei variante de roboți:

– MIRO un robot de concurs destinat tuturor elevilor din clasele II-VIII. Este eligibil pentru probele „Line Follower Basic” și „SUMO” în cadrul concursului de robotică NEXTLAB.TECH. Funcționează cu un microcontroller ARDUINO și poate fi asamblat în aproximativ 5 ore fără a necesita lipituri. În cazul în care este utilizat cu grijă poate fi asamblat și dezasambalt de multe ori.

– TECHNICUS un robot destinat elevilor cu înclinații tehnice. Se recomandă pentru clasele V-IX. Este eligibil pentru proba „Line Follower Advanced” în cadrul concursului de robotică NEXTLAB.TECH. O alegere excelentă pentru școlile tehnice.

– mini-SPHERO este un robot produs de compania Sphero Inc. și e destinat elevilor aflați la primul contact cu robotica. Se recomandă începând cu vârstă de 8 ani.

In cadrul acestui concurs copii sub îndrumarea prof. Anghel Carmen au promovat prima fază . După ce au parcurs lecțiile, cei 10 elevii au participat la un test online cu întrebări și un eseu motivațional și s-au calificat la faza a II-a, cu punctaje între 76-100 puncte. Din rândul acestora 7 sunt înscriși la centrul de performanță CPP_PERM – Grupa I Avansați, iar 3 sunt de la Grupa I – Începători din cadrul aceluiași centru, pentru grupa de vârstă 12-16 ani.